Los Holandeses
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

Geschiedenis subclub canasta

Naast de Bridgeclub kent de Vereniging meerdere kaartclubs in haar verleden. Al vrij snel nadat de Bridgeclub was opgericht kwam er ook een CANASTAclub. Donderdags was het bridgen en dinsdags werd er Canasta gespeeld. In de jaren ‘60-’90 was Canasta een populair kaartspel. Canasta vond zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Je speelde Canasta Simple en de Canasta Samba.

In de Soos werd Canasta Simple gespeeld. Het was een bloeiende kaartclub. Eén van de eerste canastaspelers was mevrouw Riet Welten-Bronkhorst. Zij en haar man Antoine Welten (de ouders van Toiny Weiss en Ank Kuckartz, beiden nu bekend in de Klaverjasclub!) behoorden tot de pioniers van de Barranco. Ook o.a. An van Wees, Diny Voorzanger, Jet Bekkers, Mary van Pelt, Riet Reinders-Boin, Roelie Bron, Mies Fischer, Trudy van Nieuwenhuizen (de moeder van Ron Thoonsen) en Jane Gelens zijn bij veel van de huidige leden misschien nog bekend uit de Canastaperiode.

Door de Handwerkclub waren mooie echt leren etui’s gemaakt om de kaarten te beschermen.

Tijdens die oergezellige Canasta-avonden werd er door een klein groepje mannen (o.a. Leo Bongaards, Cor van der Zouwen en André de Vroome (met zijn tandeloze grijns) in een bepaald hoekje dicht bij de bar (!!) gezwikt met een kleine peseta-pot als inzet.

Rond de jaren ’96 begon een groep enthousiaste leden op woensdags KLAVERJAS te spelen. Aangezien verschillende vaste canastaspelers ook konden klaverjassen en liever op woensdag speelden, begon de Canastaclub langzamerhand uit te dunnen. Ook door terugkeer naar Nederland en overlijden van leden bleef er op het laatst nog maar een paar tafeltjes canastaspelers over en verdween de Canastaclub. In de loop der jaren is er o.a. door Neel Vos, Marty Bron en Joke Niestadt nog geprobeerd om een Canastaclub te promoten, en werd er weer een tijdje, opnieuw op dinsdags, met een paar tafels canasta gespeeld.

Terug naar De club/Geschiedenis


Terug naar Afdelingen/Canasta