Los Holandeses
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

Shantykoor

Belangrijk:

Op dit moment is van overheidswege deze activiteit van de vereniging stilgelegd

Zodra het weer kan zullen wij deze activiteit uiteraard weer opstarten.

Wil je meer weten over het ontstaan van de subclub shantykoor? Klik hier.

Een shanty is een zeemanslied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen (met name op Frans-Canadese schepen) werd gezongen als arbeidslied. 

Er zijn vele shantykoren. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannenstemmen. Traditioneel kunnen vrouwen enkel deel uitmaken van een shantykoor voor de begeleiding en directie. Als shantykoren niet "a capella" zingen, wordt de begeleiding vaak door een of meer accordeons verzorgd. Het repertoire moet hoofdzakelijk bestaan uit shanty's en kan aangevuld worden met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Smartlappen behoren niet tot het repertoire van een shantykoor. Verwant aan de shantykoren zijn de 'viswijvenkoren'. Zij bezingen de historie van de zeevisserij van uit het thuisperspectief. Op shantyfestivals zijn zij vaak een aanvulling op het shanty-repertoire. 

De meeste shantykoren treden op in kleding die doet denken aan zeelieden, zoals vissers, piraten en zeerovers. Soms ziet men ook een traditionele klederdracht uit een bepaalde streek.

De club Los Holandeses heeft een eigen shantykoor met instrumentale begeleiding onder leiding van dirigent Cees Verkuyl.

Zij repeteren op elke dinsdagmiddag vanaf 13:30 uur in het clubhuis. 's Morgens vanaf 11:00 uur repeteert het orkest.

Wil je meer informatie over het shantykoor of onze vereniging, vul dan het contactformulier in.