Nederlandse mensen
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

Sjoelen.

Wil je meer weten over het ontstaan van de subclub sjoelen? Klik hier.

Bij de club Los Holandeses kan je sjoelen op vrijdagavond vanaf 20:00 uur. 

Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de bak moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn (v.l.n.r. 2-3-4-1).

Het spel

Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak (de sjoelbak) met houten schijven. Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met kleine openingen waar de schijven net doorheen passen. Het doel van het spel is de schijven schuivend door de poorten te krijgen. Als alle stenen zijn geworpen, worden de stenen die niet in een poort zitten weer teruggehaald. Deze zijn dan voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten worden de punten geteld. Voor het bepalen of een steen wel of niet in een van de vier vakken is gelden officiële regels, aangezien sjoelen een erkende sport is. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel onder of voorbij de opening moet liggen. Vaak wordt dit in huiselijke kringen anders gedaan: door met een vinger of ander voorwerp voorlangs de poorten te gaan en wanneer de steen bij die beweging de poort inschuift telt deze mee, schiet de steen weer naar buiten, telt deze niet mee.

Puntentelling

Iedere poort heeft een andere puntenwaarde. Aan de buitenkant zitten de 1 en de 2. In het midden de 3 en de 4. Als men in elk vak achter de opening een steen heeft zitten, dan is die combinatie geen 10 maar 20 punten waard. In ieder vak twee stenen is dan 40 punten, en zo verder. Alle enkele stenen krijgen slechts de waarde van het vak waarin ze liggen. Met de dertig stenen kan 148 punten worden behaald, dat wil zeggen zeven combinaties van vier stenen van elk 20 punten, plus twee stenen × 4 punten.

Wil je meer informatie over sjoelen of onze vereniging, vul dan het contactformulier in.