Nederlandse mensen
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

Klaverjassen

Wil je meer weten over het ontstaan van de subclub klaverjas? Klik hier.

Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. Het gaat dus om twee tegen twee. In Frankrijk en Noord-Amerika zijn vergelijkbare spellen bekend onder respectievelijk de namen Belote en Tarbish. De Nederlandse naam is afgeleid van het oude begrip jas, dat staat voor de boer als hoogste troef. (Denk aan de Franse term 'jacques' voor 'boer'). Hoewel klaverjassen doorgaans met vier spelers wordt gespeeld, bestaan er ook varianten die gespeeld worden door twee, drie of vijf personen.

Klaverjassen wordt in huiselijke kring voornamelijk in twee varianten gespeeld: Amsterdams en Rotterdams. Deze varianten hebben betrekking op de verschillende opvattingen over de troefplicht (zie beneden):

  • Amsterdams gaat ervan uit, dat men van de plicht tot in/overtroeven wordt ontslagen als de slag aan de maat ligt. Amsterdams klaverjassen heeft behoefte aan meer teamwerk.
  • De Rotterdamse opvatting zegt dat men een maatslag moet introeven of overtroeven als men niet kan bekennen.

Wij spelen de Amsterdamse variant.

Er wordt 2 x per week gespeeld: op zondag en woensdag, beide van 10:30 tot 14:00 uur.

Op zondag spelen we met een vaste partner en op woensdag individueel, met een gekozen partner.

Elke maand publiceren we de uitslagen van de winnaars in de Brug. De inleg is elke keer 1 euro. Het inleggeld wordt  besteed voor de aanschaf van materialen en prijzen.

Wil je meer informatie over klaverjassen of onze vereniging, vul dan het contactformulier in.