Nederlandse mensen
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

Keezen


Dit spel, wat op donderdagmiddag gespeeld wordt door een aantal enthousiaste medespelers, is al enkele jaren bekend in Nederland.


Het tijdstip van aanvang is 13.45 uur, tot einde middag.


Het schijnt begonnen te zijn in de provincie Noord-Holland. Op campings zijn er zelfs al hele toernooien aan gekoppeld. En er is zelfs al een variant op bedacht, Tokken genaamd.
Maar ik wil mij púúr aan de regels houden van het óriginele spel Keezen, dus het is niet de bedoeling om door eigen ervaring van jaren er andere regels bij toe te passen, dit om verwarring te voorkomen bij beginners.

Het spel is een combinatie van 2 zeer oude bekende spellen, zoals het ‘pesten’ met kaarten en alsmede het spel ‘mens erger je niet’.
Je speelt mét pionnen en mét het bord van mens-erger-je-niet. Daar houdt het mee op. De kaarten associëren met het spel pesten.
Zoals je op de begeleidingskaart kan lezen hebben bepaalde kaarten een doel. De rest van de kaarten staan voor de hoeveelheid stappen die je vooruit maakt. Er is 1 kaart waarmee je verplicht 4 stappen áchteruit gaat, dat is de 4.
Het is een tactisch denkspel, vergis je dáár niet in! Soms heb je mooi bedacht wat je met je kaarten kan bewerkstelligen, maar het volgende moment kan een medespeler(s) je tactiek compleet laten veranderen.
Je speelt met een maat, als je met 4 of 6 personen speelt, die uiteraard tegenover je zit, wat met andere kaartspellen ook vaak het geval is.
Je houdt rekening met je zetten voor je maat, je kan je maat zelfs helpen. En als 1 van de twee zijn ‘huis’ vol met pionnen heeft staan, kan en moét je je maat helpen. Als ook je maat zijn huis vol heeft met de pionnen, ben je samen de winnaar en start je een nieuwe ronde.
En net als met alle kaartspellen, het valt of staat met wat je voor kaarten krijgt.

Mensen die het spel voor het eerst spelen begeleid ik persoonlijk. Een enkele keer helpt ook mijn partner Tom mij met de begeleiding van nieuwelingen, die het spel nog moeten leren en er net teveel zijn om dit in mijn eentje te kunnen doen. We spelen dan eerst een ‘open’ spel.
Dwz, kaarten open leggen en een ieder (laten) vertellen wat hij/zij met de kaarten kan doen. Het eerste groepje is al zover dat zij mee kunnen spelen met ervaren spelers. Waarbij ik 1 beginner bij drie ervaren spelers probeer te plaatsen. Daarna is het aan je zelf met wie je spelen wil.
Hierbij wil ik die ervaren spelers een compliment geven, omdat zij het geduld opbrengen en écht rekening proberen te houden met de beginner. Soms is er 1 tafel waar alleen ervaren spelers aan zitten en dan gaat het er sportief maar fel aan toe. En in de toekomst zijn we met z’n allen ervaren. Ik bespreek graag met z’n allen of er een toernooitje gespeeld wordt of niet.
Natuurlijk is het voor een ieder toegankelijk om te komen kijken en mee te doen. Je bent niet verplicht om er elke donderdagmiddag te zijn, of met vaste spelers te spelen. Het is zelfs leerzamer om elke keer met anderen te spelen. Je kan je aanmelden via het telefoonnummer 0031615506484.

Net zo als bij alle andere afdelingen is deelname alleen mogelijk voor leden van de club los Holandeses. Ben je geen lid, dan mag je het 2 keer uitproberen. Daarna is lid worden echt een must.

Wees welkom voor degene die kennis willen nemen van dit spel,  genaamd Keezen!
Iedereen fijne feestdagen
Zjohn Marijnissen.

Wil je meer informatie over keezen of onze vereniging, vul dan het contactformulier in.