geschiedenis van Club los holandeses DEEL 20

 

MAH-JONG

Net als Bridge en Klaverjas is dit ook weer een hersenactiviteitspel. Géén kaartspel, maar met stenen ter grootte van de voor ons bekende dobbelstenen en het is al een heel oud spel afkomstig uit China. Naar de uitspraak te oordelen (precies zoals het geschreven is voor ons) zou je denken dat het spel voor

dames zou zijn om ma(h) jong te houden. Maar neen, het werd vroeger in China uitsluitend door de heren gespeeld (waarschijnlijk als voorspel voordat ze naar de opiumkit gingen!). Misschien blijft Ma(h) daarom Jong???

Niet alleen in China maar ook in de Vereniging willen we de moeders in de Club jong houden en daarom is dan ook jaren geleden een Mah-Jongclub opgericht (voor dames en heren) en wel door Ruud Bleeker, samen met zijn vrouw Margreet. Sindsdien wordt er dinsdag ‘s avonds ge..Mah-Jongd!

Het Mah-Jong spel is absoluut niet te vergelijken met domino of enig kaartspel.

Het spel wordt in groepjes gespeeld. Elk krijgt een bepaald aantal stenen met symbolen. Oorspronkelijk waren die stenen van ivoor. Sinds de handel in ivoor verboden is worden de stenen ook gemaakt van bot en tegenwoordig van plastic. Er zijn verschillende symbolen, o.a. bloemen en jaargetijden.

Van elk symbool zijn 4 stenen waar je combinaties van moet maken en een zogenaamde blinde muur moet bouwen. Een soort Chinese Muur dus! Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt want die Chinese tekens lijken wel heel erg veel op elkaar! Als opvolger van Ruud en Margreet heeft Willie Bekkers de Mah-Jongclub

tegenwoordig onder haar hoede. Behalve Spaanse les geeft ze nu dus ook Chinese les (Mah-Jong). Dit spel kan men tegenwoordig net zoals vele andere spelen ook alléén op de computer spelen. Maar zeg nou zelf in je eentje spelen is toch niet zo leuk als met een groepje, en om met elkaar in de Soos te Mah- Jongen is toch veel gezelliger!

Marty Bron