geschiedenis van Club los holandeses DEEL 14

 

MUZIEK EN ZANG

Al vanaf het prille begin is er ook veel aandacht geschonken aan muziek en zang. Eén van de eerste leden, Tiemen de Reijke, organiseerde geregeld klassieke koffie-concerten (1979) met grammofoonplaten uit zijn privé platenverzameling. Ab Posthumus nam dit na een paar jaar van hem over en de KOFFIE-CONCERTEN op zondag werden een niet meer weg te denken feit. Tot …… …. er onder de leden geniale muzikanten en zangtalenten bleken te zijn. Dus al gauw werden er ook klassieke zangrepertoires aan toegevoegd. Eén van de eerste zangeressen was Suzie v.d. Ley, de vrouw van Reindert van de Ley (De Quizmaster van de Barranco). Op de quizavonden komen we later terug in een volgend deel. Zij kon ook fantastisch piano spelen en verzorgde naast haar zangavonden ook uitvoeringen met klassieke en lichte muziek. Toen Professor Adriaan Kraal (Kraaloogje) hier kwam wonen, bleek dat ook zijn vrouw Co een geweldige pianiste was en werden de piano-recitals een vast evenement. (1981)

Maar de zang bleef ook trekken en Piet en Mimi Snoek begonnen éénmaal in de maand op zondagavond een CAFÉ-CHANTANT, Piet aan de piano en Mimi zong. Een ieder die de moed had ook zelf solo te zingen, werd aangemoedigd. Ook het meezingen met de bekende liederen was voor iedereen een genot. 

Met de komst van echte pianisten en zangers kwam er een eind aan de platenochtenden en kon men live gaan genieten van muziek en zang. 

De toneelclub Pochette begon ook cabaret-avonden te organiseren met live zang en dans waarbij als solistes optraden o.a. Liesbeth Arendsen-Hein, Trudy van Nieuwenhuizen, Corry Michorius, Henny Vierhout, en in de laatste jaren ook Mabel Roskott. Ook mannelijke zangers ontbraken niet, zo zijn we enkele keren pas naar huis gegaan na “Het laatste biertje” van Toto Rijnhart en vergeten we ook niet “De sneeuwwitte boezem” van dokter Albert Ratulangie.

Ook andere virtuoze pianisten passeerden in de loop van de afgelopen 35 jaar de revue. Behalve op muziekochtenden, waren deze pianisten ook onontbeerlijk op andere avonden, zoals toneel en cabaret, Sinterklaas, Kerst, gezellige diner’s etc.etc. Bekende pianisten in de club waren/zijn o.a. Piet Snoek, Coby Wagemans, Wiebo v.d. Berg en Martha Huyboom, die nog steeds geregeld achter de piano zit om “Makkers staakt uw wild geraas” te spelen. Behalve pianisten bleken er nog meer musici te zijn, o.a. Bart Slot met zijn gitaar en ukulele, Jan Both met drumstel, en Ruud Bleeker die op zijn klarinet speelde. Zij vormden toen hun eigen Barranco Hondo band, waar Wiebo zich bij aansloot als pianist. De BARRANCO BAND trad geregeld binnen en buiten de Club op.

Behalve bovengenoemde musici zijn er verschillende leden geweest die ook accordeon en key-board speelden, o.a. Adrie Vorster die ook heel erg actief was met haar accordeon tijdens de vele carnavalsavonden, Martha Huyboom en sinds het 35-jarig jubileum ook Vivian Wienholds en Greetje Granitia.

Niet alleen de muziek maar ook het zingen bleek een groot succes en onder leiding van Henriëtte Kromhout werd uit de toneelclub in 2000 het eerste zangkoor gevormd, genaamd “EL CORO HOLANDES ALFAZ DEL PI”. Het was een gemengd koor van ca. 18 leden. Rita Luyten, semi-professional, speelde piano en het koor werd geleid door een beroeps-koorleidster, Sabina, die tevens Spaanse koren leidde in Alfaz del Pi en Altea. Met Kerst werd er volop gezongen, prachtige gospelliederen in speciaal daarvoor gemaakte zachtpaarse gospelgewaden. Er werd ook opgetreden in Ciudad Patricia en het hele koor heeft in 2001 meegedaan aan een korencompetitie in een kerk in Altea. Dat was wel heel indrukwekkend: een gospellied zingen in een tot de nok volgeladen kerk. Het publiek stond nog buiten op het plein. Het diploma dat we toen ontvingen hangt nog steeds ingelijst in de Soos bij de bar.

Behalve dit koor werden er ook geregeld kleine koortjes gevormd om te zingen op de Kerstavonden en met Coby Wagemans aan de piano werden geregeld zondag- samenzang- ochtenden gehouden met een

groot aantal koorleden en konden alle toehoorders uit hartelust meezingen. Deze zangochtenden waren een groot succes. Er zijn wat Nederlandse en Indische liedjes afgegalmd tijdens die zondagen.

Tijdens het 35-jarig jubileum is onder leiding van Henk Overmeen opnieuw een koor opgericht, dit keer een mannenkoor. Het SHANTY-KOOR, met als eerste optreden de slotavond van de jubileumweek in november 2010.   Het enthousiasme van de koorleden en toehoorders was zo groot, dat het koor zich snel aanzienlijk uitbreidde en onder leiding van koorleider Ad van Hoorn laten zij nog steeds in grote getale hun stem horen. Het Shanty-koor heeft ook buiten de Vereniging al vele optredens gehad, o.a. bij de opening van Radio Oranje in Albir.

 Ook zijn er al twee CD’s gemaakt van dit koor, bestaande uit 28 man (als iedereen aanwezig is!!) en twee dames die de accordeon bespelen. De CD’s zijn feestelijk uitgereikt, in aanwezigheid van vele zangliefhebbers o.a. de Nederlandse pers. Er is zelfs speciaal een lied voor hen geschreven door de bekende zanger Andy de Wit.

 

Door naar DEEL 15