Los Holandeses
Dé Nederlandse club aan de Costa Blanca

El Canto de la Vida

Gemengd koor in oprichting

Smartlap is een benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante (1: sentimenteel bedroefd / 2: wenend, jammerend in tranen wegsmeltend / 3: huilerig) geschiedenis wordt verteld. De benaming was oorspronkelijk neerbuigend bedoeld.

Het woord kwam in zwang aan het begin van de jaren zestig toen velen naar aanleiding van de successen van de Zangeres zonder Naam een weerzin opbouwden tegen het genre. Deze niet-liefhebbers spraken badinerend van een smartlap, naar analogie van de Duitse woorden Schmachtlappen (zwijmelaar) en Schmachtfetzen (sentimenteel lied). Deze woorden betekenen letterlijk 'smachtlap'. Het zijn oorspronkelijk bijnamen voor de in de katholieke liturgie gebruikte vastendoek. Met zo'n doek, waarop het lijden van Christus staat uitgebeeld, wordt tijdens de vastentijd het altaar afgedekt.

Binnen de Club los Holandeses is een initiatief ontstaan tot het oprichten van een smartlappenkoor.

Ik wil jullie graag enthousiast maken voor ons Smartlappenkoor i.o., nu we weer luidkeels mogen gaan zingen. Wat is het doel hiervan? Nou heel eenvoudig gezellig met elkaar zingen en plezier hebben staat voorop. Vrouwen, mannen en elke plusser is welkom en..... je hoeft niet goed te kunnen zingen, ervaring is dus niet verplicht maar enthousiasme wel !! We gaan tranentrekkers, levensliedjes, dijenkletsers en liefdesliedjes zingen onder begeleiding van Gonnie Boekestijn en Annelies Dörr met hun accordeons. Op dit moment hebben we nog niets, we hebben nog geen dirigent en weten nog niet waar (wel op de club) we gaan repeteren en wanneer. Wanneer je dit een leuk idee vindt geef je dan op en stuur mij een mailtje. Bij voldoende belangstelling zal er dan een oprichtingsvergadering komen ergens in oktober waar we gezamenlijk afspraken gaan maken over de naam van het koor, wie in het bestuur van deze afdeling komt, welke liedjes geschikt zijn, waar en wanneer we repeteren enzovoort want er zullen gegarandeerd veel andere vragen zijn. Het leuke is om dit gezamenlijk op te gaan pakken.

P.S. ook wanneer je niet het hele jaar in Spanje vertoeft ben je van harte welkom.

Groetjes,
Margaret Vegter

Als je belangstelling hebt om mee te doen kan je door hier te klikken een berichtje naar Magaret Vegter sturen.