HENRIĖT IN GESPREK MET

 

JAN EN RIEK TOL

Er waait een ijzig koude wind als ik eind januari de urbanisatie San Rafaël binnenrijd en aanbel bij het huis van Jan en Riek Tol.

Gelukkig word ik letterlijk warm onthaald in de gezellige woonkamer van het tweetal dat al 48 jaar een echtpaar is.

Riek reddert nog even met de koffie in de keuken die ik even later krijg aangereikt. Intussen kan ik op mijn gemak even rondkijken en zie op het bureau een pc waarop een fotoserie voorbijgaat met opnamen van vele familieleden. In allerlei situaties geportretteerd en die het zeer naar hun zin blijken te hebben. Zo krijg ik al een beeld voor ik goed en wel begonnen ben met mijn vraaggesprek. Dan voegt ook Jan zich bij ons, even tevoren goed verzorgd door Joke Hol van de Thuiszorg. Hij kan zo ook de dag weer aan.

Riek Lems werd in Hoek van Holland geboren en komt uit een gezin met 6 kinderen. Inmiddels zijn een zus en een broer overleden.

Jan Tol groeide op in Maassluis in een gezin met 7 kinderen en al zijn zussen en broer leven nog. Als kind werd Riek met het hele gezin geëvacueerd naar Rotterdam, zodat er in die tijd nog maar enkele families in Hoek van Holland achter bleven.

Zij ontmoetten elkaar in 1955 in de trein, waar zij dagelijks gebruik van maakten, Riek naar haar school in Rotterdam, Jan ook naar Rotterdam voor zijn studie H.T.S.

Zo spoorden zij jarenlang zonder dat er van “verkering” sprake was. Uiteindelijk huwden zij in 1962 en woonden in Brielle. Jan werkte inmiddels bij een Adviesbureau in Rotterdam. Zij kochten in 1963 een huis in Oostvoorne, dat ze in de loop der jaren geheel hebben verbouwd.

De oudste van hun twee dochters woont al 30 jaar samen met haar vriend en bezoekt haar ouders regelmatig. De jongste dochter, die al jong gescheiden is, heeft een dochter van 19 en een zoon van 17 jaar. Ook zij komen graag op vakantie naar Spanje. In mei komt hun jongste dochter met zoon en vriendin een weekje logeren.

De lijn van mijn gesprekken met diverse leden van onze Vereniging leidt ook altijd naar de vraag: hoe komen jullie toch in Spanje terecht?

Jan haalt zijn schouders op en zegt dat een tochtje met een zeilboot en wat tuinieren hem in die tijd een ideale vakantie leek, maar zijn “meiden” wilden met een caravan naar Spanje, mede omdat familieleden daar ook al jaren naar toe gingen.

Achter zijn rug om leenden Riek en hun dochters een caravan en zo reed de hele familie naar San Pedro Pescador om zich bij de familie te voegen. Het jaar daarop werd een tweedehands grote caravan aangeschaft en zo toog de hele familie jarenlang naar Spanje. De dochters gingen mee tot hun 20ste.

In het werkzame leven van beiden is er een periode geweest dat zij door het werk van Jan in 1972/1973 in Ghana hebben gewoond. Hij was daar projectleider en diende ook samen te werken met de Ghanezen aldaar. Dit was zeker niet gemakkelijk gezien de mentaliteit die daar heerste. Toch zegt Jan daar veel van geleerd te hebben in sociaal opzicht. Het was ook boeiend mee te maken dat er door de adellijke families een koning wordt gekozen, en bij overlijden er steeds een nieuwe wordt gekozen. Deze zgn. “kingmakers” hebben veel macht. In de vrije tijd aldaar werd er door beiden ook al gebridged.

In de periode dat Riek bij de BP werkte, werd Jan op zijn 58ste bij het Gemeentelijke Havenbedrijf afgekeurd. Hij had al jarenlang reuma. Er werd voor het gemak ook verhuisd van een woning naar een bungalow, waar Riek graag uren in de tuin vertoefde om alle onkruidjes handmatig te verwijderen. Jan kookte in die tijd en zegt dat hij op een gegeven ogenblik zelfs de strijk deed. Tijd om eens te overleggen wat er gedurende de komende levensjaren nog meer voor interessants te beleven valt!

Via een zwager die vaker op de camping Cap Blanch in Albir verbleef, is het tweetal in de omgeving gaan rondkijken wat er zoal te koop was. Uiteindelijk werd in Nederland de bungalow verkocht en in 1996 een huis in San Rafaël gekocht via “Frits La Nucia”.

Jan werd in 1997 lid van Club Los Holandeses en heeft ook nog een wijle Marga Rijk vervangen en teken-en schilderles gegeven. Riek werd in 1998 lid, zeker ook om zich in het bridgegebeuren te storten. Tot voor kort heeft zij de damesbridge geleid en dit gedurende 10 jaar.

Haar energie wordt sedert een aantal jaren ook ingezet bij de ledenadministratie, die zij nauwkeurig en zo goed als het gaat bijhoudt. Er zijn nog steeds leden, die helaas niet hun adres-, c.q. telefoonwijziging aan haar doorgeven (zie e-mail adres onder Leden-administratie in iedere Brug). Riek wil de ledenadministratie van onze Vereniging graag up-to-date houden!

Jan is sinds kort een enthousiast lid van het Shanty-herenkoor binnen onze Vereniging, dat onder leiding staat van Ad van Hoorn, die ook af en toe hun liedjes schrijft. Zij repeteren op de dinsdagmiddag. Op zondag 20 februari a.s. is er een feestelijke opening van de nieuwe studio van Radio Oranje, waar het koor acte de présence zal geven.

Het wonen hier geeft beiden veel voldoening. Het sociale gebeuren is dichtbij, het klimaat is goed voor hen, de zorg is uitstekend en al lezend (regelmatig een goed boek) en puzzelend is iedere dag samen weer iets om dankbaar voor te zijn.

 


Terug naar Henriėt in gesprek met