geschiedenis van Club los holandeses DEEL 13

 

TAFELTENNIS

Bij één van de oudere subclubs hoort ongetwijfeld ook de tafeltennisclub. Op initiatief van Ben van Zutphen werd er een tafeltennisclub opgericht en wel officieel op 8 november 1989.

“De PPC (Ping-Pong Club)”, met als bestuur: voorzitter Jan Roozen, secretaresse Mieke Luttik en penningmeester Henk van Wees.

De eerste tafeltennistafel werd geschonken door Kitty Verroen-Hublart en Sjef Beekwilder. Waar nu de grote tent staat werd altijd getafeltennist en de spelers en toeschouwers konden toekijken vanaf het gezellige plekje half onder de grote boom, bestaande uit een grote ronde houten tafel en vier halfronde houten bankjes, geschonken door Jan en Dora Sierhuis.

Er werd met groot enthousiasme gespeeld en vanaf december 1991 kwam er zelfs geregeld een tafeltenniskrantje uit met nieuws uit de tafeltenniswereld, “PING PONG Clubblad” onder redactie van Willie Bekkers en Henriëtte Kromhout. Inmiddels is de pingpongtafel van Kitty allang vervangen en is er zelfs een tweede tafel bijgekomen. Helaas zijn ook de gezellige ronde tafel met bankjes al lang verdwenen.

Sinds de grote tent er staat wordt er nu naast de tent op een speciaal aangelegde betonnen baan gespeeld en werd er zelfs speciale verlichting geplaatst.

Eén van de oudste spelers is Zus van Zutphen geweest, die nog tot na haar 80ste verjaardag en tot vlak voor haar vertrek naar Nederland elke vrijdagavond haar balletjes sloeg en iedereen versteld deed staan van haar conditie en reactievermogen. Tafeltennis werd vroeger alleen in de zomer buiten gespeeld, maar nadat de Soos groter was geworden werd ook in de winter gespeeld, maar nu met de tafel binnen. Om te voorkomen dat de ballen je om de oren vliegen wordt er binnen  in de Soos een net gespannen tussen de tafeltennissers en de sjoelers.

Jan Roozen is nog steeds voorzitter van de tafeltennisclub.

SJOELCLUB

De sjoelsport werd al gauw beoefend, al vanaf 1982. In de winter wordt er binnen gesjoeld en zomers met de bakken buiten op het terras. De eerste sjoelbakken zijn geschonken door één van de leden, nl. Frits Schilte die connecties had met de fabrikant van de Schilte sjoelbakken.

Leiders van de sjoelclub zijn geweest, Mieke Luttik, Lenie en Lambert de Jong, Els Hageman, Adrie Vorster en Ben van Zutphen. Met een kleine maandelijkse inleg wordt er elke laatste vrijdag van de maand een zgn. handicapwedstrijd gehouden. Wel moeilijk hoor om vanuit een rolstoel of vanachter een rollator de schijven in de goede gaten te gooien!!! 

De bij velen nog bekende Jan Buiter is jarenlang de wedstrijdleider geweest. Ook Joan Berends heeft veel voor de sjoelclub gedaan.

Overigens wist u dat om de sjoelbak glad te houden er flink wat peper overheen gestrooid dient te worden?  Al niezend glijden de schijven dan vanzelf in de goede vakjes! Goeie tip van Rina!

JEU DE BOULES

Oorspronkelijk een spel afkomstig uit Frankrijk is de jeu-de-boules. Vrij vertaald het spel van de balletjes, oftewel knikkeren voor ouderen. In december 1979 werd door Frits Reinders al het idee geopperd een jeu-de-boulesclub op te richten, wat verder werd uitgewerkt door Reindert v.d. Ley. Bij een enquête gehouden in november 1980 bleek dat 41% (!!) van de leden in dit spel waren geïnteresseerd. Uiteindelijk werd de jeu-de-boules opgericht in april 1981. De eerste jeu-de-boulesbaan werd aangelegd naast de parkeerplaats. Leiders van deze club waren o.a. Ger Beck, Henny Zijp en Harry Hutjens. De jeu-de-boules heeft een tijdje stil gelegen, maar onder leiding van Henk Murks werd een nieuwe baan gemaakt die in de lengte van het terras loopt. Zijn vrouw Karin heeft tegenwoordig de leiding van de jeu-de-boulers op donderdagochtend.

DARTSPEL

Al in 1982 werd er in de club ook darts gespeeld met een dartboard en pijltjes, geleend van een lid van de biljartclub. Er was echter genoeg enthousiasme onder de leden om hiermee door te gaan. De Soos-Commissie heeft, wat later de Evenementen-Commissie werd genoemd, in april 1983 van de opbrengst van een loterij een echt dartboard met pijltjes uit Engeland laten komen. Er werd zowel binnen als buiten gespeeld. Binnen hing het dartboard aan de grote wand en in de hoek van de bar waar nu de rokershoek is. Buiten werd gespeeld met het dartboard tegen de grote Johannesbroodboom en later ook in de tent. Met het 20-jarig jubileum werden er ook al dartcompetities gehouden. 

Darts is van oorsprong een Engels spel met vele mogelijkheden en variëteiten. In de loop der jaren werd er aan en af gespeeld o.a. ook onder leiding van Riet Boin, maar sinds 2010 heeft de Vereniging weer een echte Dartclub onder leiding van Mabel Roskott en Johan Jonckheer en dit keer zelfs met twee dartboards.

SPELLETJES

De vrijdagavond staat ook al heel lang bekend als de SPELLETJES-avond, want behalve tafeltennissen en sjoelen zijn er nog andere spelletjes die gespeeld kunnen worden.

Zo zijn er bij de kast bij de ingang verschillende oud-hollandse spelletjes opgeborgen zoals Dammen, Mens-Erger-Je-Niet (een spel dat trouwens wat VAKER in de Soos gespeeld zou moeten worden!), Halma en Ganzenbord en Schaken.

Er is vele malen geprobeerd om ook een Dam- en Schaakclub op te richten, maar tot nu toe is die niet van de grond gekomen. Zijn we niet slim genoeg om schaak te kunnen spelen? Ook de nieuwere spelen zoals Scrabble en Rummy-Cub kunt u daar vinden. Wist u trouwens dat Rummy-Cub ook gespeeld kan worden met kaarten? 

 

Door naar DEEL 14